Eko Suszone pomidory naszej uprawy
Eko Suszone pomidory, to spécialité de la maison Zdrowego Odchudzania.
A wiecie, że w tym roku upływa 10 lat od czasu, kiedy zaczęłam uprawiać własne pomidory, i je suszyć? Dziś zdradzę wam pare sekretów związanych z naszymi pomidorami tj., kiedy eko suszone pomidory najlepiej spożywać, jakie potrawy z nich przyrządzać i z czym podawać.
Tytułem wstępu dodam, że od miesiąca zmagamy się ze zbiorami i procesem suszenia pomidorów, a czasu jakby mniej. Zupełnie nie rozumiem, jak to się dzieje? Niby doba ma 24 godziny, a my ciągle w deficycie i jak te Kopciuszki kończymy bal ze słoikami i pasteryzacją o północy.
Nie wiem czy wy też tak macie, ale ja nie mogę oprzeć się wrażeniu, że ktoś kradnie nam dni, miesiące i lata. Pory roku też! Są tacy, co powiedzą, że: „to Tusk ?”. Jeśli już mieszamy do tego politykę, to ja raczej podejrzewałabym takiego politycznego karzełka, który w dzieciństwie zasłynął z kradzieży ciał niebieskich. Wtedy ukradł księżyc! Tym razem może też coś napsocił, bo zdaje się, że Ziemia szybciej się kręci, a Słońce wcześniej chyli się ku zachodowi… Jakoś czasu mało, za to pracy i podatków coraz więcej, a komary w Pińczowie gryzą niemiłosiernie (to informacja potwierdzona u Babci Wandy).
A tak bardziej poważnie, to przypuszczam, że pojawiający się okresowo brak autentycznego zadowolenia z czasu, to kwestia pandemii i tych niezdecydowanych sezonów – ni to jesień, ni-zima, ni-wiosna, ni-lato. Wszystko jest jakieś takie, bezkształtne i rozmyte, jak w obrazach najlepszych francuskich impresjonistów. Nawet planowanie wakacji wydaje się być sztuką z pogranicza iluzji.
Eko Suszone Pomidory – ponadczasowy smak i zapach wczesnej jesieni
I być może my, ludzie gubimy się w tym czasie, ALE NIE POMIDORY. One niezmiennie, co roku dojrzewają na przełomie lipca – sierpnia. Dzięki temu każdej jesieni, tak już od 10 lat, moje/nasze późne popołudnia są zaplanowane. Wiele spraw, spontanicznych wyjazdów i innych zajęć determinuje era eko pomidora.
Choć uprawy nie są tak spektakularne, jak w latach ubiegłych, kiedy w przydomowym ogródku mieściłam dwie folie, to zbiory z jednej szklarni są wystarczające, by uzupełnić spiżarnię swoją i stałych klientów.
Na Eko Suszone Pomidory od Zdrowego Odchudzania czas się zapisać!
Jestem wierna dotychczasowym wyborom, jeśli chodzi o gatunki, więc wielkiej selekcji i niespodzianek nie ma. Okres prób i błędów mam za sobą, dlatego od lat cieszymy się tym samym doskonałym, wyrazistym smakiem eko suszonych pomidorów. A wraz z nami i wy – ekomaniacy pomidorowi. Z nieukrywaną satysfakcją piszę, że jest was coraz więcej, i zbiory reglamentujemy. Robimy rozpiskę „kto i ile”, tak by i nam coś zostało, do następnego sezonu.
W zasadzie, wszystkie użyte składniki to produkty BIO. Czosnek i bazylia również pochodzą z naszej uprawy.
Eko suszone pomidory bez tajemnic – Zdrowe Odchudzanie odsłania kulisy dobrego smaku
Ale do rzeczy. Na wstępie wspominałam, że zdradzimy parę sekretów eko suszonych pomidorów.
Po pierwsze i bodaj najważniejsze – eko suszone pomidory należy spożyć po około 2 mc, licząc od daty zamieszczonej na etykiecie. Dlaczego taka przedziwna inwersja? Przecież zawsze podaje się datę „najlepiej spożyć przed”. U nas, właśnie jest na opak. I nie ma tutaj żadnej wielkiej tajemnicy. Prócz tej, że pomidory powinny mieć czas na tzw. „przegryzienie się” z pozostałymi pysznościami. Widocznym znakiem, że już można odkręcić słoik i go spałaszować, jest zmiana w barwie oliwy. Dotychczas żółta, nabiera lekko pomarańczowych „rumieńców”.
Jakie danie z eko suszonych pomidorów jest najlepsze – nieoficjalny ranking
Teraz czas na eko suszone pomidory w różnych kulinarnych odsłonach. Podam parę przepisów, bo często pytacie nas, jak smakują najlepiej.
Mnie osobiście najbardziej smakują wprost ze słoika z odrobiną ciemnego pieczywa – jako przekąska. Uwielbiam maczać chleb w oliwie, którą ociekają pomidory, a później moja broda ?.
I tu UWAGA: po spożyciu pomidorów OLIWY nie wylewajcie!!! – stanowi aromatyczne uzupełnienie sałatek (dressing), można ją wykorzystać do dyni pieczonej w piekarniku, do chleba – jako dodatek do ciasta, do makaronów i kasz, do smażenia warzyw, absolutnie do wszystkiego, co podpowiada Ci kulinarna fantazja.
Z kolei Donata uwielbia sałatkę:
z suszonymi pomidorami, rukolą, prażonymi ziarnami słonecznika oraz serem pleśniowym. A wszystko to polane dresingiem (syrop z daktyli z musztardą i wyciśniętym ząbkiem czosnku). Nie wiem, jak WY, ale ja już mam ślinotok.
Kolejną propozycją jest sałatka z jajkiem
Dania obiadowe z suszonymi pomidorami
Naszą ulubioną formą podawania suszonych pomidorów do obiadu są dwie opcje:
1. Pesto z suszonych pomidorów, płatków migdałów i czosnku.
Ta potrawa jeszcze nie miała debiutu na naszej stronie – może wkrótce się doczeka ?
Wykonanie jest bardzo proste: wystarczy zblendować pomidory, płatki migdałów i parę ząbków czosnku (z dodatkiem oliwy z pomidorów).
Podajemy z makaronem i odrobiną świeżej bazylii.
2. Makaron z suszonymi pomidorami i pokrzywą – zamiast pokrzywy polecam szpinak
Nieco dalej w naszym rankingu dań obiadowych plasuje się:
3. Rolada z kurczakiem w odcieniu zieleni. I tutaj też można dokonać małej modyfikacji – z pokrzywy na szpinak
4. Teraz pozycje bardzo jesienne – suszone pomidory w duecie z moją ukochaną dynią,
chili Krem z dyni i grzankami – diabelnie pyszny
oraz
Dynia w cieście – jak przełknąć Halloween-ową zmorę bigotów
5. A na koniec coś odlotowego – Gołąbki z kaszą pęczak – podniebny lot
Oczywiście to tylko niektóre z naszych propozycji, a możliwości jest tak wiele, że z przyjemnością o nich poczytamy.
Napiszcie jaką potrawę z pomidorami suszonymi lubicie najbardziej? Zainspirujcie nas, niewykluczone, że skosztujemy waszych specjałów, które zaprezentujemy na blogu.
Zamówienia na pomidory przyjmujemy również drogą mailową – piszcie, póki lista jeszcze jest otwarta, a skrzynki pomidorów pełne (mailowe jeszcze nie ?).
Pozdrawiamy
Dorota & Donata
Autor: Dorota Hojda (Dseo www.dseo.pl)