Szukaj
Close this search box.

Suszone pomidory z pokrzywą

suszone pomidory z pokrzywą

Suszone pomidory z pokrzywą, która idealnie zastępuje szpinak

Suszone pomidory z pokrzywą, zamiast szpinaku, to przepis który powstał trochę w oparciu o maksymę, że potrzeba jest matką wynalazków. Uczciwie się przyznaję, że nie ja wymyśliłam ten pyszny zamiennik, ale ktokolwiek to był, chwała mu za to.

A wszystko zaczęło się od tego, że pewnego dnia miałam chęć na to danie, a w moim ogródku grządki szpinaku świeciły pustkami. Wybrałam się więc do sklepu, i tam też się okazało, że zawartość zamrażarki podzieliła los mojego warzywniaka. Nie było innej rady, jak tylko trochę poeksperymentować i przekonać się, czy pokrzywa udająca szpinak jest możliwa do przełknięcia, i czy po jej konsumpcji w dalszym ciągu będę szczęśliwą posiadaczką niewyparzonej gęby.

pokrzywa pod płotem
pokrzywa pod płotem

Skosztowałam, i ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu, pokrzywa w rankingu smaku przebiła szpinak. W mojej ocenie jest bardziej wyrazista, ale zdaję sobie sprawę, że gust kulinarny, to również rzecz względna. I nie będę wdawać się w żadną polemikę, co jest lepsze, a co gorsze.

Z pewnością i jedna i druga roślina jest bardzo zdrowa! Jedna bywa dostępna w sklepie, a druga nawet pod płotem. I na tym poprzestańmy analizę porównawczą.

 

A teraz do dzieła!

Suszone pomidory z pokrzywą składniki:

  • Spora miska pokrzyw /zbieramy wierzchołki pokrzyw max 4 górne piętra/
  • Słoik suszonych pomidorów około 300 ml /z własnej spiżarni/
  • Ser typu feta 1 kostka
  • Jogurt naturalny /śmietana/ 1 mały pojemniczek -200g
  • Oliwa z pomidorów suszonych/może być też masło klarowane, oliwa, olej kokosowy/
  • Czosnek /parę ząbków – wedle uznania/
  • Orzechy włoskie kilka garści /niepełny kubek/
  • Pieprz
  • Makaron razowy spaghetti

 

Przydatne informacje:

Ser i sól

Ser feta kupuje taki w kostce – 270g. Z racji tego, że jest dosyć słony, tej potrawy nie solę. Dlatego proszę wszystkich testujących przepis, by nie rozpędzali się z soleniem, do czasu spróbowania gotowego sosu.

Czosnek

Przygotowane ząbki czosnku dzielę na dwie części. Pierwszą, wykorzystuję na początku, kiedy smażę orzechy. Drugą na koniec do już gotowego sosu, by utrwalić czosnkowy smak.

Pokrzywa

Zbieramy wierzchołki pokrzyw (max 4 górne piętra)

pokrzywobranie
pokrzywobranie

 

Zaczynamy!

 

Najpierw zagotujmy wodę w czajniku, będzie potrzebna do sparzenia pokrzywy.

 

podsmażanie orzechów i czosnku
podsmażanie orzechów i czosnku

Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy do niej lekko rozdrobnione orzechy włoskie i czosnek (połowę z przygotowanej partii). Ten ostatni może być drobno posiekany, albo przeciśnięty przez praskę. Palnik nie powinien być na dużym ogniu, by orzechy i czosnek się nie przypaliły. One mają się lekko przyrumienić i uwolnić swój aromat.

sparzona pokrzywa
sparzona pokrzywa

Teraz możemy zająć się pokrzywą. Myjemy ją, a następnie zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na około 1 minutę, nie dłużej. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

suszone pomidory na desce
suszone pomidory na desce

Kroimy suszone pomidory i dodajemy je do orzechów i czosnku. Mieszamy.

dodajemy suszone pomidory
dodajemy suszone pomidory

Pozwalamy połączyć się składnikom, by następnie dodać pokrzywę.

dodajemy pokrzywę
dodajemy pokrzywę

Ponownie mieszamy całość i zostawiamy na gazie na około minutę – w sam raz by pokroić ser w kostkę 1 cm na 1 cm (w ten sposób szybciej rozpuści się, tworząc sos).

dodajemy fetę
dodajemy fetę

Do lekko gotujących się składników dokładamy ser feta.

dodajemy jogurt do potrawy
dodajemy jogurt do potrawy

Gdy ser rozpuści się w około 50% możemy dodać jogurt. Mieszamy i możemy posiekać na drobne kawałki pozostałą część czosnku.

czosnek na zakończenie
czosnek na zakończenie

Kiedy ser rozpuści się dorzucamy czosnek i pieprzymy całość! Zmniejszamy ogień do minimum i od czasu do czasu mieszamy.

gotowanie makaronu
gotowanie makaronu

Stawiamy wodę na makaron. Jeśli zostało nam jeszcze trochę oliwy, to możemy wlać część do garnka z gotującą się osoloną wodą. Makaron gotujemy al dente.

pomidory suszone z pokrzywą
pomidory suszone z pokrzywą

Et voila!

 

 

 

Udostępnij

5 odpowiedzi

  1. Dorota jeszcze jeden taki przepis przeczytam i przyjeżdżamy na odchudzające wczasy!! 🙂 nie dosyć, że wyrzeźbię sylwetkę to będę się opychała do woli mniaaam !! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.