Szukaj
Close this search box.

Twarde chrupiące ogórki

ogórki w zalewie octowej

Twarde chrupiące ogórki – to marzenie każdego przy stole pełnej zakąsek

 

Sezon ogórkowy dogorywa, przynajmniej u nas w domu. Wszystko, to co inni natargali z krzaka, a ja kupiłam, zostało już poćwiartowane, pogrzebane w słoiku i zapasteryzowane. Lekko nie było, bo uzbierało się aż 20 kg. Wiem, że będą smakowały „miodzio”, bo są robione właśnie na bazie miodu. 

Przepis jest sprawdzony i przeszedł test smaku w ubiegłym roku. Sekret na wybornego ogóra zdradziła mi koleżanka z pracy – Agata, i muszę przyznać, że struktura zaprawionych w ten sposób ogórków nie ma sobie równych. Jeszcze tak pysznych i chrupiących nigdy wcześniej nie jadłam… I nie jest to wyłącznie moje zdanie. Podziela je każdy, kto ich skosztował. Być może jest to przyczyna, dla której mamy ich zawsze zdecydowanie za mało w stosunku do aktualnych potrzeb (swoich, rodziny i znajomych) i wrodzonego rozdawnictwa. 

Jestem pewna, że jak je zrobisz, a następnie weźmiesz pierwszy kęs do ust, to Twoje podniebienie oszaleje z rozkoszy, a kubki smakowe wypełni czyste szczęście.

Właśnie dla tego nieziemskiego doznania postanowiłyśmy zaszaleć i zaprawić ich więcej, zwłaszcza, że słyszy się o nadchodzących „gorszych czasach”. A mnie intuicja podpowiada, że z tymi ogórkami zbliżający się kryzys będzie lepszy do przełknięcia. 

W akcie ogórkowej prze-MOCY kuchennej tak się zapamiętałyśmy, że nie zostawiłyśmy ani jednego ogórka do kiszenia. Ale nie ma żalu, bo mamy skromny zapas kiszonych z ubiegłego roku. Oczywiście walory kiszonek są bezdyskusyjne i zostały szerzej opisane w jednym z wcześniejszych postów. Dla niewtajemniczonych zdradzę, że kiszonki są: po pierwsze najlepsze na kaca, po drugie zawierają cenne witaminy, a po trzecie są bogate w acetylocholinę, która fantastycznie wspiera nasz mózg. Jakbyście chcieli dowiedzieć się więcej, a przy okazji poznać nasz sposób na kiszenie ogórków, to kliknij w KISZONE OGÓRKI. 

Jak przygotować twarde chrupiące ogórki, które późną jesienią i zimą będą rarytasem do obiadu i kanapki?

Po słowie wstępu i kilku niepotrzebnych dygresjach wracamy do fenomenalnych ogórków twardych niczym granit, chrupiących jak śnieg pod butami, i pysznych jak wspomnienie lata.

 

ogorki w occie zdroweodchudzanie
ogorki w occie zdroweodchudzanie

Co jest potrzebne, by zrobić ogórki w miodzie i occie? 

W zasadzie, to niezbędne są dwa podstawowe składniki: trochę czasu i odrobinę chęci, a pozostała reszta jest do kupienia. 

Zaczynamy zabawę z ogórkami w occie i miodzie? Sekret chrupiącego i twardego ogórka jest następujący.

Przepis Agaty na twarde chrupiące ogórki 

  • 2 kg ogórków,
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie zalewy 

Składniki mieszamy, i gotujemy przez około 3 min. Od momentu zagotowania. 

Odstawiamy do ostudzenia.

 

Ogórki 

Myjemy. Dla tych bardziej pracowitych i pedantycznych jest opcja – by je obrać ze skórki, ale w mojej ocenie nie ma takiej potrzeby. 

Umyte/ obrane ogórki pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki (słupki), a następnie ułożyć w słoikach.  

twarde chrupiace ogorki
twarde chrupiace ogorki

 

Tak przygotowane ogórki zalewamy zalewą, zakręcamy wieczkiem i pasteryzujemy od 3-5 min od zagotowania.

Dodam tylko, że słoiki pasteryzuję w tradycyjny sposób tzn. nastawiam gar z wodą, a nie piekarnik. Na jego dnie kładę ściereczkę, tak żeby słoikom było miękko i wygodnie w tym ukropie. Gdy woda zaczyna się gotować, zgrabnym ruchem wkładam słoiki do garnka i odliczam tyle, ile w przepisie przykazano, by przetwory były idealne. Po upływie odpowiedniego czasu słoiki wyciągam i układam do góry dnem – stawiam na wieczku. Po czym wkładam kolejną serię do gorącej wody …. i tak do znudzenia 🙂 czyli wyczerpania przygotowanych zapraw.

Kiedy zestaw zapasteryzowanych ogórków ostygnie, umieszczam je w spiżarni. I sapię z zadowolenia, że to już koniec roboty. Teraz tylko wyczekuje dnia, by po nie sięgnąć i przegryźć nimi np. kanapkę z vege smalczykiem. MNIAM.

O metodach pasteryzacji możecie przeczytać np. tutaj 

Życzę kochani samych pyszności. 

To będą Twoje ulubione twarde chrupiące ogórki!

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *