Płatki owsiane z truskawkami

płatki owsiane z truskawkami składniki

Płatki owsiane z truskawkami śniadanie na dobry początek dnia!

Płatki owsiane, to baza, którą można wykorzystać na wiele sposobów, a truskawki to tylko jedna z wielu opcji.

Składniki

 

  • Płatki owsiane /ja preferuje górskie – zresztą w moim wiejskim sklepie tylko takie można znaleźć na półce/
  • Truskawki
  • Płatki migdałów
  • Jogurt naturalny
  • Ciepła woda
  • Mięta /najlepiej truskawkowa/
  • Cukier /dla tych, co nie mogą mu się oprzeć i będą twierdzić, że truskawki za mało słodkie/

 

Na talerz wysypujemy dwie garści płatków owsianych /albo i więcej- jak kto woli/

Zawartość talerza zalewamy małą ilością gorącej wody, tak by płatki spęczniały. Najlepiej przykryć je drugim talerzem.

W tym czasie przygotowujemy truskawki tj. myjemy i pozbawiamy szypułek.

Gdy płatki „spuchną” dodajemy parę łyżek jogurtu oraz pokrojone na pół truskawki. Całość posypujemy płatkami migdałów i przystrajamy listkami mięty truskawkowej, która doskonale „podbija” smak owoców i nadaje potrawie orzeźwiający aromat.

 

 

Dla słodziaków – odrobina cukru!

 

 

Smacznego!

 

 

 

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *