Płatki owsiane z truskawkami śniadanie na dobry początek dnia!
Płatki owsiane, to baza, którą można wykorzystać na wiele sposobów, a truskawki to tylko jedna z wielu opcji.
Składniki
- Płatki owsiane /ja preferuje górskie – zresztą w moim wiejskim sklepie tylko takie można znaleźć na półce/
- Truskawki
- Płatki migdałów
- Jogurt naturalny
- Ciepła woda
- Mięta /najlepiej truskawkowa/
- Cukier /dla tych, co nie mogą mu się oprzeć i będą twierdzić, że truskawki za mało słodkie/
Na talerz wysypujemy dwie garści płatków owsianych /albo i więcej- jak kto woli/
Zawartość talerza zalewamy małą ilością gorącej wody, tak by płatki spęczniały. Najlepiej przykryć je drugim talerzem.
W tym czasie przygotowujemy truskawki tj. myjemy i pozbawiamy szypułek.
Gdy płatki „spuchną” dodajemy parę łyżek jogurtu oraz pokrojone na pół truskawki. Całość posypujemy płatkami migdałów i przystrajamy listkami mięty truskawkowej, która doskonale „podbija” smak owoców i nadaje potrawie orzeźwiający aromat.
Dla słodziaków – odrobina cukru!
Smacznego!