Szukaj
Close this search box.

Gołąbki z kaszą pęczak – podniebny lot

gołąbki z kaszą pęczak

Gołąbki z kaszą pęczak – nielot wysokich lotów?!

Pisząc o kapuście napomknęłam, że opublikuję przepis na gołąbki z kaszą, które nie będą miały charakterystycznej postaci. Moje gołąbki, to w zasadzie jeden wielki wypasiony pęczakiem gołąb, który zdeptał babcino – mamusine konwencje rolowania kapuścianego liścia, i być może przyprawił je o ból głowy. Ale nic straconego, bo przecież kapusta leczy wszelkie dolegliwości! Dlatego dla tradycjonalistów dotkniętych gołąbkową migreną proponuję okład z liścia kapusty podczas przygotowania. Jestem pewna, że smak i prostota tak wykonanej potrawy zrekompensuje wszelkie niedogodności związane z przetrąceniem kulinarnego dogmatu.

gołąb gigant
gołąb gigant, który miażdży

To naprawdę gołąb górnych lotów!

Na taką wariację w temacie kapusty natknęłam się jakiś czas temu w internecie, i to za sprawą fantastycznie zrobionego zdjęcia liścia, który skojarzył mi się z drzewem. Dopiero gdy nasyciłam swój głód estetyczny, przeszłam do czytania przepisu. Oczywiście odbiega on trochę od tego, co ja tutaj prezentuję, głównie za sprawą farszu, bo nadzienie to indywidualna przestrzeń do alokacji smaku. Jedni wolą ryż, a inni kaszę – tak jak ja, nie wspominając już o tych, co z jadłospisu na stałe wyrzucili mięso. Ale i Ci ostatni cudownie sobie radzą z jego brakiem i często zachwycają mnie swoją pomysłowością w tej kwestii.

A teraz lecimy do kuchni i kolekcjonujemy niezbędne produkty.

składniki na gołąbki z kaszą
składniki na gołąbki z kaszą

Składniki:

  • 1 duża kapusta włoska
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Parę ząbków czosnku
  • 4 lub więcej plastry boczku wędzonego około 1 cm grubości
  • Olej kokosowy/ oliwa
  • 600g mielonej karkówki
  • Mała szklanka kaszy pęczak – tzw. musztardówka
  • Odrobina masła do smarowania brytfanny
  • Sól
  • Pieprz

Sos składniki:

  • Parę ząbków czosnku
  • Suszone pomidory
  • Sok pomidorowy 500ml/ koncentrat/ pomidory z puszki
  • Migdały w płatkach
  • Papryka czerwona słodka
  • Papryka czerwona ostra
  • Papryka wędzona
  • Sól
  • Pieprz

 

Ptaszyny Moje Kochane, podwijamy rękawy i do pracy!

Zabawę zaczynamy od obnażania kapusty. Z każdego z liści wycinamy jego twardą część.

obieranie liści z kapusty
obieranie liści z kapusty

Tak przygotowane liście wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na około 7-9 min.

gotowanie liści
gotowanie liści

Następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia

schładzanie liści
schładzanie liści

Kroimy boczek w kostkę i smażymy na patelni. Można go dodatkowo wspomóc olejem kokosowym lub innym tłuszczem.

boczek smażenie
boczek smażenie

Kiedy boczek wesoło skwierczy z rozkoszy na patelni, my mamy czas by pokroić w średniej wielkości kostkę warzywa tj. marchew, pietruszkę i cebulę

warzywa do skrojenia
warzywa do skrojenia

Do upieczonego boczku dodajemy w pierwszej kolejności marchew i pietruszkę. Łączymy składniki i czekamy aż delikatnie zmiękną.

smażenie warzyw
smażenie warzyw

Następnie dodajemy do nich cebulę. Od czasu do czasu mieszamy warzywa i obserwujemy kiedy cebula się lekko zeszkli, by połączyć całość z kaszą.

szklimy cebulę
szklimy cebulę

Odmierzamy musztardówkę kaszy pęczak i wsypuję na patelnię.

odmierzamy szklankę kaszy
odmierzamy szklankę kaszy

Całość mieszamy i prażymy około 4-6 min. Następnie dodajemy około 2,5 szklanki musztardówki wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości tj. 15-20 min.

prażymy pęczak
prażymy pęczak

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy karkówkę. Dosmaczamy ją solą, pieprzem i paroma ząbkami czosnku.

smażymy karkówkę
smażymy karkówkę

A kiedy kasza i warzywa będą już gotowe łączymy je z mięsem i doprawiamy w miarę potrzeby.

łączymy składniki farszu
łączymy składniki farszu

Gdy farsz stygnie, a jego składniki pracują nad jednolitym, doskonałym smakiem, my mamy czas by przygotować brytfannę – taką średniej wielkości. Smarujemy ją masłem.

przygotowanie brytfanny
przygotowanie brytfanny

Na dnie układamy największe liście kapusty, tak by wypełniły dokładnie całe dno i boki naczynia. Następnie kładziemy pierwszą warstwę nadzienia około 1cm. Przykrywamy ją liśćmi kapusty i kolejną porcją farszu (w moim przypadku ostatnią). Na wierzch układamy pozostałe liście kapusty. Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 min.

warstwowe układanie farszu
warstwowe układanie farszu

Od czasu do czasu kontrolujemy, czy wierzchnie liście się nie przypalają. Jeśli tak to smarujemy je delikatnie odrobiną masła.

gołąbek szykujący się do pieca
gołąbek szykujący się do pieca

 

Kiedy gołąb gigant piecze się w piekarniku możemy przygotować sos.

Na małej patelni rozgrzewany tłuszcz i smażymy parę ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę, uważając przy tym by się nie przypalił.

smażenie czosnku
smażenie czosnku

Kiedy czosnek uwolni aromat wsypujemy do niego dwie garści płatków migdałów i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy suszone pomidory. Mieszamy.

migdały i pomidory suszone
migdały i pomidory suszone

Całość zalewamy sokiem pomidorowym 500ml i doprawiamy do smaku przyprawami: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona.

sos do gołąbków prawie gotowy
sos do gołąbków prawie gotowy

Po około 40 min wyciągamy naszego „ptaszka” z piekarnika. Na formę kładziemy talerz, albo deskę i odwracamy całość do góry „nogami”.

gołąbki z kaszą w gotowości
gołąbki z kaszą w gotowości

Kroimy i delektujemy się wspaniałym smakiem!

smaczne gołąbki z kaszą
smaczne gołąbki z kaszą

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *