Pokrzywa – bez trudu potrafimy ją znaleźć, ale w skutek jej parzących właściwości, omijamy z daleka. A to, WIELKI BŁĄD!
Pokrzywa jest jednym z moich ulubionych „chwastów”. I to nie tylko ze względu na jej walory smakowe, które wykorzystuję w wielu potrawach i napojach, ale przede wszystkim dlatego, że jest nieocenioną i niedocenioną skarbnicą witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
O nieograniczonej dostępności w moim miejscu zamieszkania nie wspomnę! I o tym, że jej jedyną ceną, którą trzeba zapłacić przy zbieraniu, jest parę bąbli. Jeśli robimy to umiejętnie, jest absolutnie GRATIS!
Co należy wiedzieć o pokrzywie:
Bogactwo witamin
A – jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów, poprawia wygląd skóry,
C – znana z tego, że wspomaga odporność organizmu. Jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia się (także skóry), poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo,
E – to silny przeciwutleniacz, chroniący organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Przeciwdziała zakrzepom. Wpływa na prawidłową wydolność mięśni i wytwarzanie nasienia mężczyzn. Jest niezbędna w ciąży, ponieważ jest współodpowiedzialna za jej utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu, stąd jej obiegowe miano „witaminy płodności”. Ponadto witamina E wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
K – naturalnie występuje w dwóch postaciach – witamina K1, syntetyzowanej przez rośliny (fitochinon) oraz witamina K2, (menachinon) syntetyzowana przez bakterie. Odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe. Wykazano, że witamina K może także hamować rozwój nowotworów, co więcej ma istotny wpływ na gospodarkę wapniową oraz odpowiednie uwapnienie kości.
Składniki mineralne
Żelazo – najważniejszy składnik hemoglobiny, niezbędny w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Bierze udział w syntezie DNA, Składnik potrzebny do prawidłowej budowy skóry, włosów i paznokci, a także do sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego. Dzięki potężnej dawce witaminy C, która występuje w pokrzywie, żelazo może zostać w sposób optymalny wchłonięte przez organizm.
Potas – wpływa na gospodarkę wodną organizmu. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych.
Wapń – podstawowy budulec kości i szkliwa. Odgrywa znaczącą rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, w procesie krzepnięcia krwi, czy w mechanizmie skurczu mięśni.
Krzem – odpowiada za kondycję włosów i paznokci. Przyspiesza regenerację naskórka, ponieważ bierze udział w syntezie kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego (elementarnych składników budujących skórę). Krzem ma fundamentalne znaczenie w procesie tworzenia się struktur kości, tkanki łącznej i chrząstek. Przyspiesza zrost kości po zabiegach chirurgicznych. Zalecany w chorobach zwyrodnieniowych stawów i krzywicy, a także w profilaktyce miażdżycy. Krzem odgrywa także ważną rolę w detoksykacji organizmu, gdyż pomaga usunąć złogi
Magnez – zwiększa wytrzymałość kości (jest ich podstawowym składnikiem). Bierze udział w przewodnictwie nerwowym, kurczliwości mięśni, wpływa na przepuszczalność błon komórkowych. Działa przeciwstresowo i usprawnia funkcjonowanie mózgu. Opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Jakie dolegliwości leczy pokrzywa
- – schorzenia dróg moczowych (stany zapalne i zakażenia bakteryjne układu moczowego).
- – kamice nerkową i choroby woreczka żółciowego
- – redukuje stany zapalne i łagodzi ból
- – szeroko stosowana w leczeniu chorób narządu ruchu,
- – alergie
- – wspomaga odchudzanie
- zalecana w stanach ogólnego osłabienia.
Jak i kiedy zbierać pokrzywę
Zrywać młode listki z pędów i czubki pędów (do czwartego liścia).
Najlepsze właściwości lecznicze mają młode liście pokrzywy, zbierane przed pierwszym kwitnieniem. Gdy przegapimy ten moment, wszystko to, co w tej roślinie najlepsze przejmą jej kwiaty, a następnie nasiona. Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy wyruszam z koszem, czy poszewką na leśną polanę i obrywam to drogocenne „zielsko”. Cały swój zbór przeznaczam do suszenia, tak by herbatę z pokrzywy pić przez cały rok. Do celów kulinarnych pokrzywę zbieram, aż do jesieni. Niemniej, zawsze staram się wybierać młode pędy rosnące w mało nasłonecznionych miejscach. Gwarantuje to ich dużą soczystość i miękkość.
Pokrzywa w kuchni
Pokrzywę można jeść na wiele sposobów:
Gotowaną w zupach, smażoną w jajecznicy, omlecie, zapiekaną z warzywami, jako farsz do pierogów, dodatek do makaronów, sałatek… Ona naprawdę ma spory potencjał!
Do picia
Do napojów smoothies, herbat, sok
Jedna odpowiedź
Doskonale opisany temat. Ciekawi mnie więcej informacji na ten temat. Pozdrawiam autora.