Wielkiego grzybobrania nadszedł czas

suszone opieńki

Wielkiego grzybobrania nadszedł czas!

Do grzybów zawsze podchodziłam sceptycznie, ponieważ w cieniu ich kapeluszy doszukiwałam się ewentualnego zatrucia. Nie mama pojęcia, skąd przez te lata nabrałam do nich takiego lęku, ale w tym roku zostałam z niego skutecznie wyleczona. I to do tego stopnia, że zdobyłam się na odwagę, by skosztować panierowanej kani (sowy), którą znalazłyśmy podczas spontanicznego grzybobrania! Smakowała wybornie! Na tyle doskonale, że w przyszłym roku również zamierzam wyruszyć na grzybobranie, ale z jasno określonym azymutem na „Kanie Panowie i Panie”.

kania (sowa)
kania (sowa)

Rzecz jasna, tak wielkie przedsięwzięcie będzie objęte patronatem eksperckim w osobie Donii i mamy Ewy, które bezbłędnie potrafią wskazać jadalnego grzyba. Bez konsultacji z wymienionymi profesjonalistami, nie jem swoich leśnych znalezisk w materii KANIA.

wielkiego grzybobrania czas
Lecz nie tylko kania była królową grzybobrania!

 

Kolejną „niespodzianką” był i jest wysyp opieniek miodowych tuż koło mojego domu.

Smakoszem tych grzybów jest mój tato, i to właśnie on w ostatnich dniach uczył mnie, jak je rozpoznawać. Dotychczas sam wybierał się na podbój runa leśnego, którego owoce przynosił do domu, a następnie przetwarzał, zaś produkt gotowy przywoził mi w słoikach.

opieńkowy wysyp
opieńkowy wysyp

Jako że w tym roku postanowiłam zgłębić arkana mykologii, to nie opuszczałam go w tej wyprawie nawet na krok, czego nie można powiedzieć o nim. Najzwyczajniej w świecie zostawił mnie z wiadrem i nożem w ręku, bo przecież „pod nosem” mam same opieńki.

bogactwo ściółki - opieńki
bogactwo ściółki – opieńki

Całe szczęście miałam pomocników i razem uzbieraliśmy trzy pojemniki!

Opieńka w „pigułce”

Opieńka zalicza się do grzybów o bogatych walorach smakowych, a co ciekawe, od lat wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Ekstrakty z tego grzyba działają antygrzybicznie i bakteriobójczo. Substancje znajdujące się w ich składzie wzmacniają ukrwienie mózgu, serca i kończyn. Pewne źródła podają, iż Azjaci stosowali opieńki w leczeniu wielu dolegliwości (płuc, żołądka i wątroby). Opieńki polepszają wzrok, stąd wykorzystuje się je w leczeniu chorób oczu.

grzybobranie opieńkowe
grzybobranie opieńkowe

Jak spożywać opieńki?

Opieńki można:

  • -marynować,
  • -zamrażać,
  • -kwasić,
  • -gotować,
  • -smażyć,
  • -suszyć (suszone opieńki doskonale komponują się z bigosem, kapustą, zupami, kremami itp.)

Należy pamiętać, że opieńka na surowo może spowodować zatrucie pokarmowe, dlatego trzeba poddać ją procesowi obróbki termicznej ( gotowania, smażenia).

suszone opieńki
suszone opieńki

Grzyby remedium na wiele dolegliwości

O leczniczych właściwościach grzybów czytałam w zeszłym roku, przy okazji hodowli boczniaków. To właśnie wtedy dowiedziałam się, że kryją w sobie takie bogactwo witamin i minerałów. Grzyby niczym gąbka chłoną wodę, składniki mineralne i pierwiastki śladowe. Do najczęściej występujących można zaliczyć: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan (ilości śladowe), miedź, cynk czy kobalt.

Grzyby to również witaminowy dynamit! W tak popularnych pieczarkach można znaleźć ryboflawiny z grupy B2, niacyny, kwasu ego, witaminy C i K i witaminy B1.

Jakie grzyby leczą:

  • borowik szlachetny
  • opieńka
  • maślak sitarz
  • soplówka jeżowata
  • żagiew wielogłowa
  • czernidlak kołpakowaty
  • uszy judaszowe
  • boczniak ostrygowaty
  • twardzioszek przydrożny
  • gąsówka fioletowawa
  • gąska topolowa
  • mleczaj rydz
  • płomiennica zimowa
  • pieczarka polna.

 

Życzę wszystkim wspaniałych zbiorów!

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *