Szukaj
Close this search box.

Smarowidło Vege w asyście ogórka małosolnego

Smarowidło Vege z ogórkiem małosolnym

Smarowidło Vege – czy ogórek małosolny może zainspirować do działań kulinarnych?

Ano może. Przechodząc koło sklepowej lady zauważyłam słój, a w nim skąpane w solance cudnie zielone ogóry małosolne. Oczywiście ślinotok natychmiast zaatakował moje usta, tak że ledwo wykrztusiłam z siebie, w stronę ekspedientki „10 szt. proszę”. A później w jakimś kompulsywno- obsesyjnym szale spałaszowałam dwa, i to w drodze do samochodu. W następstwie czego w mojej głowie zajaśniała koncepcja kulinarna, na błyskawiczną kanapkę. Ale nie byle jaką! Taką, której sekret stanowi smarowidło Vege w niezawodnym towarzystwie ogórka małosolnego.

Smalczyk Vege na bazie jabłek

Na ten przepis natknęłam się na pewnym wegańskim portalu, i to jakiś czas temu. A że smak ujął mnie od pierwszego skosztowania, to zdarza się, że smalczyk popełniam kilka razy w roku. Ogórek w tej kompozycji ma kluczowe znaczenie. Jest ukoronowaniem 30 minutowego przygotowywania smarowidła.

składniki na smarowidło vege
składniki na smarowidło vege

Składniki:

  • 3 jabłka średniej wielkości
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 2,5 szklanki fasoli białej (można ugotować, ale nie stoi nic na przeszkodzie by użyć fasoli z puszki)
  • parę łyżek oleju rzepakowego, albo oliwy

Zioła i przyprawy:

  • 3 kulki jałowca
  • 5-7 kulek angielskiego ziela
  • 3 goździki
  • 5-7 liści laurowych
  • suszony majeranek około 1 łyżki stołowej
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy – opcjonalnie

Przygotowanie smakowitego legowiska dla małosolnego ogóra

Kroimy cebule w drobną kostkę. Jabłka obieramy i też kroimy w kosteczkę. Na patelni rozprowadzamy olej i dodajemy zioła tj. liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, goździk.

Następnie dodajemy jabłka i cebulę

Smażymy wszystko na wolnym ogniu, do czasu aż cebula się zarumieni, a jabłka zmiękną.

jabłka i cebula w przyprawach
jabłka i cebula w przyprawach

Ten aromat jest obłędny! Sami powiedzcie. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie połączenia!

Gdy nasze składniki na patelni urządzają zniewalającą orgię zapachu i smaku, my mamy czas, by zblendować fasolę na gładką masę. Od tak na zimno, mechanicznie, dla ostudzenia atmosfery.

blendowana fasola z majerankiem
blendowana fasola z majerankiem

Podczas blendowania fasoli trzeba dodać dosłownie odrobinę wody, by powstał gładki, gęsty krem. Gdy konsystencja jest odpowiednia, odkładamy blender i sięgamy po łyżkę majeranku. Tym razem mieszamy, ale już nie przy pomocy blendera. Z mojego doświadczenia wynika, że tak jest łatwiej i szybciej.

faslola z jabłkiem i cebulą
faslola z jabłkiem i cebulą

Kiedy cebula i jabłko ma już złocistą barwę możemy odłożyć składniki do przestudzenia.

Wyciągamy uprzednio dodane zioła (ziele angielski, goździki itd.) i całość mieszamy z masą fasolowo – majerankową. Można użyć w tym celu blendera, ale ja posługuje się łyżką. Lubie jak w „smalczyku” wyczuwalne są poszczególne komponenty. Na koniec dosmaczam solą i pieprzem. Dla miłośników sosu sojowego – informacja, że można go troszkę dodać dla podkręcenia smaku. Prawdopodobnie wśród czytelników znajdzie się garstka. Tak zmieszane mazidło przekładam do słoików i schładzam w lodówce. Z wyjątkiem tej części, która bezpośrednio zadowala moje kubki smakowe.

Smalczyk Vege
Smalczyk Vege

Smacznego kochani!

Smarowidło Vege z ogórkiem, to lekka namiastka tradycyjnego smalcu. Jak widać, smalec nie zawsze musi być ze słoniny!

 

Udostępnij

Jedna odpowiedź

  1. Smarowidła jeszcze nie zrobiłam ale mam już zakiszone ogóry 🙂 wiec zmykam na śniadanko. Jajko, pomidor, ogórek małosolny i szczypiorek mmmniami. Miłego dzionka Kochani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *