Szukaj
Close this search box.

Bób z cukinią w ziołach

bób z cukinią i tymiankiem

Bób z cukinią – to danie absolutnie spontaniczne z gatunku „potrawa z gwoździa”.

Nigdy wcześniej czegoś podobnego nie kosztowałam, ale wiem, że od teraz będę to robić często. Smak tej potrawy tworzy kolaż głodu, posiadanych warzyw i aromatycznych ziół rosnących w ogrodzie, zamiłowania do szybkich i lekkich obiadów, a także potrzeby spróbowania czegoś nowego.

Dziś był dzień kiedy lodówka zaświeciła do mnie światełkiem i pustkami.

Po dłuższej wizycie u brata i powrocie do domu okazało się, koncepcja żywieniowa, z którą przyjechałam nie jest możliwa do realizacji, ponieważ pomidory powoli, aczkolwiek skutecznie, zaczęły przechodzić z fazy stałej w płynna, i jedyne co mogłam z nimi zrobić, to zanieść na kompost. Reszta produktów również była wątpliwej jakości i świeżości.

Całe szczęście w koszyku, w którym trzymam warzywa pozostała mi jeszcze cukinia, i to w całkiem niezłej kondycji. A z przeciągającegoooooo się weekendu u brata wyniosłam nie tylko wiele miłych chwil, ale także 1 kg bobu, z którym nie miał co zrobić. Wzięłam, mimo, że nie przepadam. A co mi tam! I tu kobieca intuicja mnie nie zawiodła.

 

Składniki:

  • Bób – lekko podgotowany
  • Cukinia
  • Parę ząbków czosnku
  • Oliwa /olej kokosowy
  • Zioła
  • Tymianek cytrynowy
  • Liść laurowy
  • Rozmaryn
  • Magi
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka czerwona słodka
  • Papryka chili

 

Przydatne informacje:

Celowo nie piszę ile ugotować bobu, bo ja uzależniłam jego wielkość od posiadanej cukinii. Zastosowałam proporcje pół na pół (mniej więcej).

Gdybym nie miała tymianku cytrynowego, zastąpiłabym go startą skórką z cytryny (odrobiną), albo samym sokiem z cytryny. Chodzi o ten boski aromat i lekka nutę orzeźwienia, która wkrada się do bobu.

To wyciągamy gary!

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę oliwy i ruszając nim we wszystkie strony pozwalamy się jej pięknie rozprowadzić. Następnie kładziemy zioła – i nie oszczędzamy na nich! Solimy i pieprzymy.

na dnie naczynia układamy zioła
na dnie naczynia układamy zioła

Cukinie kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i dodajemy do niej, podgotowany wcześniej, bób. Całość skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, przyprawiamy papryką słodką i ostrą, a następnie mieszamy. Na tym etapie można dodać sok, albo tartą skórkę z cytryny (jeśli nie mamy tymianku cytrynowego). Dokładnie mieszamy.

mieszamy składniki z przyprawami
mieszamy składniki z przyprawami

Zawartość miski wysypujemy na zioła znajdujące się w naczyniu żaroodpornym

wypełniamy żaroodporną formę
wypełniamy żaroodporną formę

Całość przykrywamy resztą ziół i dodajemy lekko zmiażdżone ząbki czosnku (nie obierajcie go)

przed wstawieniem do piekarnika
przed wstawieniem do piekarnika

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20-25 min. Po tym czasie zdejmujemy folię, mieszamy całość i włączamy piekarnik na opcję grill, dosłownie na chwilę, by składniki lekko się przypiekły.

po ściągnięciu foli aluminiowej
po ściągnięciu foli aluminiowej

Wykładamy na talerz przystrajamy pozostałymi ziołami

bób z cukinią i tymiankiem
bób z cukinią i tymiankiem

Smacznego!

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *