Szukaj
Close this search box.

Krem z dyni z grzankami – diabelnie pyszny

krem z dyni z grzankami

Krem z dyni z grzankami w towarzystwie chili z piekła rodem

Krem z dyni z grzankami okazał się wspaniałą metamorfozą rosołu, który przejadł mi się w momencie, gdy w sklepie ujrzałam dynię hokkaido. I teraz, kiedy temperatura schowała się w termometrze za plecami zera, gorący kociołek z zupą jest doskonałym źródłem ciepła. Ale ono nie jest takie zwyczajne… Ono emanuje z naszego wnętrza niczym ciepło z szamotu w dobrze rozpalonym piecu. Gwarantuję, że kaloryfer podkręcony na maksa, nie wytrzyma konkurencji, jaką daje synergia działania chili, imbiru, kurkumy, pieprzu i czosnku.

 

Jak stać się gorącym kąskiem, prosta instrukcja

Miej rosół, dostojnie zwany bulionem, który stanie się bazą naszych kulinarnych poczynań. W zanadrzu niezbędne okażą się następujące składniki:

  • Średniej wielkości dynia hokkaido
  • Imbir – najlepiej świeży
  • Czosnek około 3 ząbki
  • Suszone pomidory
  • Parę kromek chleba, by zrobić grzanki
  • Papryczka chili świeża

Przyprawy i zioła

  • Majeranek
  • Tymianek
  • Kurkuma
  • Pieprz
  • Sól

skład na krem z dyni z grzankami
skład na krem z dyni z grzankami

Do dzieła!

Rosół podgrzewamy.

Obieramy i kroimy dynie na kostki 1-2cm, będzie się szybciej rozpiekać.

Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy do niej dynię, lekko solimy.

smażenie dyni
smażenie dyni

Kiedy dynia zaczyna robić się miękka, dodajemy starty imbir i parę ząbków czosnku. Zmniejszamy płomień pod patelnią.

imbir, jeden z moich ulubionych dopalaczy
imbir, jeden z moich ulubionych dopalaczy

Dajemy odrobinę czasu wszystkim składnikom, by połączyły się w jeden doskonały smak.

Zawartość patelni przekładamy do grzejącego się rosołu i doprawiamy:

  • odrobiną kurkumy ona nie dość, że doda pięknego koloru, to nada fantastyczny smak
  • papryką czerwoną słodką,
  • pieprzem czarnym
  • tymiankiem
  • majerankiem
  • solą

Dodajemy również pomidory suszone – mogą być takie z oliwy, albo jak u mnie w formie chipsów.

pomidory suszone w zupie dyniowej
pomidory suszone w zupie dyniowej

Całość gotujemy na wolnym ogniu około 5 min. I zostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Teraz mamy czas, by przygotować grzanki. Tego opisywać nie trzeba. Najnormalniej w świecie smażymy pokrojony w kostkę chleb.

Kiedy grzanki już mamy gotowe blendujemy naszą zupę na gładki krem. Doprawiamy w razie potrzeby. Pamiętajmy o jeszcze jednym szczególe. O tym co w nim diabeł tkwi. I to z samiusieńkiego piekła – czyli CHILI.

Drobno siekamy jedną maleńką papryczkę, będzie nam potrzebna do wrzucenia w ten jakże cudny, ognisty tygiel.

krem z dyni z grzankami i chili
krem z dyni z grzankami i chili

Et voila!!!

 

 

 

 

 

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *