Cukinia faszerowana boczkiem
Cukinia faszerowana boczkiem i kaszą, to bardzo proste danie, nie wymagające wiele czasu, a przepełniające nasze kubki smakowe rozkoszą. Od lat sadzę w ogrodzie cukinie i nie wyobrażam sobie kuchni bez nich. Faszerowana cukinia, to tylko jedna z wielu odsłon tego warzywa. Smakuje doskonale, kiedy ją grillujemy z czosnkiem, robimy z niej placki, leczo, makarony, czy jako element składowy wszelkiego rodzaju zapiekanek. Nie wspominając już o zupie – kremie!
Ma wiele oblicz, a one zależą tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni kulinarnej.
Warto wspomnieć, że cukinia jest bogata w potas, żelazo, magnez oraz witaminy C, K, PP i B1, beta karoten. Cechuje się lekkostrawnością oraz podsiada właściwości odkwaszające organizm. Co więcej, nie odkładają się w niej metale ciężkie, być może właśnie z tego powodu, jest jednym z pierwszych warzyw jakie można podawać małym dzieciom (nawet półrocznym maluchom).
Składniki:
- Cukinia
- Kasza jaglana ¼ szklanki
- Boczek
- Pomidory
- Ser cheddar
- Orzechy włoskie
- Cebula
- Parę ząbków czosnku
- Oliwa /olej kokosowy
- Zioła (mogą być suszone)
- Tymianek
- Oregano
- Cząber
- Sól
- Pieprz
Przydatne informacje:
Cukinię poddajemy obróbce cieplnej – blanszowaniu. Blanszowanie pozwala zachować witaminy, pozostawiając chrupiący charakter warzywa, jednocześnie zachowując jego świeżość i smak. Blanszowanie cukinii to 3-4 minuty w gorącej osolonej wodzie i 3-4 minuty w zimnej wodzie.
Zaczynamy !
W pierwszej kolejności nastawiam wodę na kaszę, a także wodę do blanszowania cukinii.
Kaszę gotuję w zalecanej proporcji 2 do 1, czyli w tym wypadku ¼ szklanki kaszy do ½ szklanki wody. Gdy kasza zaczyna się gotować, minimalizuję ogień, solę do smaku i przykrywam pokrywką, gotuję około 10-15 min.
Cukinię wkładam do osolonej, gotującej się wody i pozostawiam na 3-4min. Po tym czasie wyciągam i przelewam zimną wodą.
W czasie gdy cukinia stygnie, a kasza pomalutku bulgocze w garnku, przygotowuję pozostałe składniki, czyli kroję boczek, cebulę i obieram czosnek.
Gdy kasza ugotuję się ściągam ją z palnika i prażę orzechy włoskie, na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy zaczynają uwalniać aromat przeciskam parę ząbków czosnku przez praskę i mieszam. Całość zajmuje około 2-3 min. Odstawiam z palnika.
Następnie smażę boczek.
Gdy boczek wesoło skwierczy na patelni, ja drążę cukinię. W tej czynność niezastąpiona wydaję się być łyżka.
Do boczku dodaję cebulę oraz pokrojone środki cukinii.
Kiedy farsz się trochę podsmaży dodaję do niego pokrojone w kostkę pomidory (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skóry) oraz wcześniej ugotowaną kaszę.
Gdy farsz już jest niemal gotowy dodaję do niego pokrojone zioła i czosnek. Mieszam wszystko i gotuję jeszcze około 1-2 min.
Cukinię delikatnie solę i pieprzę. Następnie układam w cukiniowych „łódkach” farsz, który posypuję startym serem cheddar. Tak przygotowaną cukinię umieszczam w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej lekko skrapiam oliwą.
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekam około 20-25 min.
Po wyciągnięciu z pieca cukinię posypuję prażonymi orzechami z czosnkiem!
Cukinia faszerowana boczkiem!
Smacznego !