Szukaj
Close this search box.

Cukinia faszerowana boczkiem

cukinia faszerowana boczkiem

Cukinia faszerowana boczkiem

Cukinia faszerowana boczkiem i kaszą, to bardzo proste danie, nie wymagające wiele czasu, a przepełniające nasze kubki smakowe rozkoszą. Od lat sadzę w ogrodzie cukinie i nie wyobrażam sobie kuchni bez nich. Faszerowana cukinia, to tylko jedna z wielu odsłon tego warzywa. Smakuje doskonale, kiedy ją grillujemy z czosnkiem, robimy z niej placki, leczo, makarony, czy jako element składowy wszelkiego rodzaju zapiekanek. Nie wspominając już o zupie – kremie!

cukinia nadziewana boczkiem i kaszą
cukinia nadziewana boczkiem i kaszą

Ma wiele oblicz, a one zależą tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni kulinarnej.

Warto wspomnieć, że cukinia jest bogata w potas, żelazo, magnez oraz witaminy C, K, PP i B1, beta karoten. Cechuje się lekkostrawnością oraz podsiada właściwości odkwaszające organizm. Co więcej, nie odkładają się w niej metale ciężkie, być może właśnie z tego powodu, jest jednym z pierwszych warzyw jakie można podawać małym dzieciom (nawet półrocznym maluchom).

nadziewana cukinia z boczkiem i kaszą jęczmienną - składniki

Składniki:

  • Cukinia
  • Kasza jaglana ¼ szklanki
  • Boczek
  • Pomidory
  • Ser cheddar
  • Orzechy włoskie
  • Cebula
  • Parę ząbków czosnku
  • Oliwa /olej kokosowy
  • Zioła (mogą być suszone)
  • Tymianek
  • Oregano
  • Cząber
  • Sól
  • Pieprz

Przydatne informacje:

Cukinię poddajemy obróbce cieplnej – blanszowaniu. Blanszowanie pozwala zachować witaminy, pozostawiając chrupiący charakter warzywa, jednocześnie zachowując jego świeżość i smak. Blanszowanie cukinii to 3-4 minuty w gorącej osolonej wodzie i 3-4 minuty w zimnej wodzie.

Zaczynamy !

W pierwszej kolejności nastawiam wodę na kaszę, a także wodę do blanszowania cukinii.

kasza jęczmienna - gotowanie

Kaszę gotuję w zalecanej proporcji 2 do 1, czyli w tym wypadku ¼ szklanki kaszy do ½ szklanki wody. Gdy kasza zaczyna się gotować, minimalizuję ogień, solę do smaku i przykrywam pokrywką, gotuję około 10-15 min.

blanszowanie cukinii
blanszowanie cukinii

Cukinię wkładam do osolonej, gotującej się wody i pozostawiam na 3-4min. Po tym czasie wyciągam i przelewam zimną wodą.

blanszowana cukinia
blanszowana cukinia

W czasie gdy cukinia stygnie, a kasza pomalutku bulgocze w garnku, przygotowuję pozostałe składniki, czyli kroję boczek, cebulę i obieram czosnek.

do prażonych orzechów włoskich dodajemy czosnek
do prażonych orzechów włoskich dodajemy czosnek

Gdy kasza ugotuję się ściągam ją z palnika i prażę orzechy włoskie, na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy zaczynają uwalniać aromat przeciskam parę ząbków czosnku przez praskę i mieszam. Całość zajmuje około 2-3 min. Odstawiam z palnika.

smażymy boczek

Następnie smażę boczek.

wydrążamy miąższ cukinii
wydrążamy miąższ cukinii

Gdy boczek wesoło skwierczy na patelni, ja drążę cukinię. W tej czynność niezastąpiona wydaję się być łyżka.

wydrążone środki cukinii dodajemy do boczku
wydrążone środki cukinii dodajemy do boczku

Do boczku dodaję cebulę oraz pokrojone środki cukinii.

farsz wzbogacamy o ugotowaną kaszę i pomidory
farsz wzbogacamy o ugotowaną kaszę i pomidory

Kiedy farsz się trochę podsmaży dodaję do niego pokrojone w kostkę pomidory (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skóry) oraz wcześniej ugotowaną kaszę.

doprawianie farszu ziołami i czosnkiem
doprawianie farszu ziołami i czosnkiem

Gdy farsz już jest niemal gotowy dodaję do niego pokrojone zioła i czosnek. Mieszam wszystko i gotuję jeszcze około 1-2 min.

faszerowanie cukinii
faszerowanie cukinii

Cukinię delikatnie solę i pieprzę. Następnie układam w cukiniowych „łódkach” farsz, który posypuję startym serem cheddar. Tak przygotowaną cukinię umieszczam w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej lekko skrapiam oliwą.

cukinia przed zapiekaniem
cukinia przed zapiekaniem

Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekam około 20-25 min.

Po wyciągnięciu z pieca cukinię posypuję prażonymi orzechami z czosnkiem!

cukinia z kaszą i boczkiem

Cukinia faszerowana boczkiem!

Smacznego !

 

 

 

 

 

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *